Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „REGELE MIHAI I AL ROMÂNIEI” din Timişoara

http://www.whed.net/detail_institution.php?id=19423

Aflată în Timișoara, în partea de vest a țării, universitatea noastră se mândrește cu un modern campus universitar, care a fost conceput ca un complex de clădiri – spații de învățământ, laboratoare pentru cercetare ştiinţifică, spaţii şi terenuri pentru activitatea de microproducţie şi producţie agroalimentară, localuri sociale: cămine, cantină, suprafeţe pentru activităţi sportive şi recreative, etc.

După anul 1989, universitatea cunoaşte o evoluţie ascendentă, astăzi funcţionând cu 6 facultăţi (Agricultură, Horticultură și Silvicultură, Management Agricol, Medicină Veterinară, Zootehnie şi Biotehnologii, Tehnologia Produselor Agroalimentare), cu un număr de 20 programe de studiu, peste 5000 de studenţi şi 500 de posturi didactice.

Universitatea şi-a lărgit continuu aria de colaborare cu unităţi de cercetare şi învăţământ din ţară şi mai ales din străinătate, având la această dată relaţii cu universităţi din peste 20 ţări. Misiunea ei fiind de a pregăti specialişti cu predilecţie pentru spaţiul rural şi sistemul agroalimentar, USAMVBT va continua să-şi diversifice şi să-şi consolideze programele de studii universitare, pe lângă activitatea didactică, importante fiind activităţile de cercetare ştiinţifică şi de extensie universitară. Un mare accent se pune și pe studiile universitare din ciclul II şi III (masterat şi doctorat), în universitate funcţionând un număr de 44 de conducători de doctorat, activi, în domeniile: agronomie, horticultură, medicină veterinară, ingineria produselor alimentare şi zootehnie.

Organizarea actuală a universităţii constituie o etapă a procesului de tranziţie de la sistemul universitar anterior la un sistem universitar modern, dinamic, în conformitatea cu prerogativele Procesului de la Bologna. Prin activitatea desfăşurată până în prezent şi cea de perspectivă, universitatea noastră poate fi considerată de talie naţională şi euroregională, cu preocupări mai intense pentru partea de vest a ţării, contribuind la dezvoltarea rurală complexă a Banatului, a României şi a euroregiunii DKMT.

Toate facultățile, căminele, cantina, biblioteca, terenurile și o sală de sport, precum și cel mai mare loc de practică - Stațiunea didactică, construită în perioada 1967 - 1972 se află în același perimetru (2800 hectare teren arabil, plantații de pomi și vie). Structura spațiilor de învățământ însumează 15630 m² suprafață utilă și 25370 m² suprafață desfășurată. Studenții au la dispoziție spații modernizate recent, amfiteatre, laboratoare, săli de curs și seminar. În anul 2014 universitatea a primit Certificatul de Excelență pentru cel mai bun campus (In the BEST CAMPUS category) la competiția internațională „Știință și Educație” care a avut loc la Oxford, Marea Britanie.

USAMVBT oferă studenților un număr de 1630 locuri în 5 cămine studențești. Camerele, amenajate cu mobilier modern, oferă conectare gratuită la Internet. Cantina studențească, cu un număr de 450 locuri si o suprafață de 1589 m², este considerată una dintre cele mai moderne si frumoase din țară. Aici se servește masa studenților, cadrelor didactice și angajaților, în regim restaurant și se organizează evenimente festive cu diverse ocazii. Practica studenților din universitate se desfășoară la Stațiunea didactică, în Clinicile veterinare, la Stațiunea tinerilor naturaliști, precum și la firme de profil. În incinta campusului se află câteva magazine alimentare. Campusul este plasat in apropierea centrelor comerciale.

  • ro/autoritati/relevante/universitatea_de_stiinte_agricole_si_medicina_veterinara_a_banatului_din_timisoara.txt
  • Ultima modificare: 2020/08/01 09:14
  • (editare externă)